· Camilla Pesonen · yrittäjyys  · 3 min read

Toiminimen Perustaminen - Yksinkertainen Opas

Toiminimen perustaminen on nopea ja edullinen tapa aloittaa oma yritystoiminta. Tämä opas selittää selkeästi, miten toiminimi perustetaan ja mitä asioita tulee ottaa huomioon.

Toiminimen perustaminen on nopea ja edullinen tapa aloittaa oma yritystoiminta. Tämä opas selittää selkeästi, miten toiminimi perustetaan ja mitä asioita tulee ottaa huomioon.

Sisällysluettelo

 1. Toiminimen Perustaminen - Yksinkertainen Opas
 2. Mitä Toiminimi Tarkoittaa?
 3. Toiminimen Perustamisen Vaiheet
 4. Mitä Tulee Ottaa Huomioon?
 5. Yhteenveto

Toiminimen Perustaminen - Yksinkertainen Opas

Toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittaja on yksi helpoimmista ja suosituimmista tavoista aloittaa oma yritystoiminta Suomessa. Se sopii erityisesti yksinyrittäjille ja pienimuotoiseen liiketoimintaan. Tässä oppaassa käymme läpi, mitä toiminimen perustaminen vaatii, miten se tehdään ja mitä asioita sinun tulee ottaa huomioon.

Mitä Toiminimi Tarkoittaa?

Toiminimi on yritysmuoto, jossa yksi henkilö toimii yrittäjänä. Yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista ja sitoumuksista. Toiminimen perustaminen on nopeaa ja edullista, ja se mahdollistaa joustavan tavan harjoittaa liiketoimintaa.

Toiminimen Perustamisen Vaiheet

1. Suunnittelu

Ennen kuin aloitat toiminimen perustamisen, on tärkeää suunnitella liiketoimintasi huolellisesti. Mieti liikeideaasi, kohderyhmääsi, tuotteitasi tai palveluitasi sekä hinnoittelua. Tee myös alustava liiketoimintasuunnitelma, joka auttaa sinua hahmottamaan tavoitteesi ja strategiasi.

Kysymyksiä pohdittavaksi:

 • Mikä on liikeideasi?
 • Kuka on kohderyhmäsi?
 • Mitä tuotteita tai palveluita tarjoat?
 • Miten hinnoittelet tuotteesi tai palvelusi?

2. Nimen Valinta

Valitse yrityksellesi nimi. Nimen tulee olla erottuva ja mieleenpainuva, ja sen on täytettävä viranomaisten vaatimukset. Voit tarkistaa nimien saatavuuden PRH:n (Patentti- ja rekisterihallitus) nimipalvelusta.

3. Perustamisilmoitus

Toiminimen perustamiseen ei tarvitse minimipääomaa ja se on yhtiömuodoista helpoin ylläpitää. Ryhtyessäsi toiminimiyrittäjäksi tulee voit perustaa yrityksen Kaupparekisterin tai OmaVeron kautta.

Kaupparekisteriin ilmoittaminen maksaa 70 euroa, vuonna 2024. Aputoiminimen ilmoittaminen maksaa myös 70 euroa / nimi.

OmaVeron kautta perustaminen on ilmaista. Perustamisen yhteydessä toiminimellä toimivalle yritykselle tulee oma Y-tunnus.

Voit ilmoitaa yrityksesi seuraaviin rekistereihin riippuen tarpeistasi:

 • Ennakkoperintärekisteri: Kaikkien yrittäjien on liityttävä tähän rekisteriin.
 • Arvonlisäverovelvollisten rekisteri: Jos liikevaihtosi ylittää 15 000 euroa vuodessa, sinun on liityttävä tähän rekisteriin. Voit myös liittyä rekisteriin vapaaehtoisesti jos haluat hyötyä ALV vähennyksistä.
 • Työnantajarekisteri: Jos palkkaat työntekijöitä, sinun on liityttävä tähän rekisteriin.

4. Yrityspankkitilin Avaaminen

Avaa yrityksellesi erillinen pankkitili, jonka kautta hoidat kaikki yrityksen taloudelliset tapahtumat. Tämä helpottaa kirjanpitoa ja auttaa pitämään yrityksen ja henkilökohtaiset varat erillään.

5. Kirjanpito

Toiminimiyrittäjän on pidettävä kirjanpitoa. Voit hoitaa kirjanpidon itse tai ulkoistaa sen tilitoimistolle. Muista, että kirjanpidon on oltava ajantasaista ja tarkkaa. Säilytä kaikki liiketoimintaan liittyvät kuitit ja tositteet verottajan ohjeiden mukaisesti.

6. Vakuutukset

Hanki tarvittavat vakuutukset, kuten vastuuvakuutus, tapaturmavakuutus ja mahdollisesti omaisuusvakuutus. Vakuutukset suojaavat yritystäsi ja itseäsi yllättäviltä riskeiltä ja vahingoilta.

7. Markkinointi ja Myynti

Suunnittele markkinointistrategia, jolla tavoitat kohderyhmäsi ja edistät myyntiä. Hyödynnä erilaisia markkinointikanavia, kuten sosiaalista mediaa, verkkosivuja ja perinteistä mainontaa.

Vinkkejä markkinointiin:

 • Luo verkkosivut yrityksellesi
 • Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa
 • Käytä sähköpostimarkkinointia
 • Osallistu messuille ja tapahtumiin

Mitä Tulee Ottaa Huomioon?

Verotus

Toiminimiyrittäjä maksaa tuloveroa yrityksen tuloksesta. Lisäksi toiminimiyrittäjän on maksettava arvonlisäveroa (ALV), jos liikevaihto ylittää 15 000 euroa vuodessa. Muista tehdä säännöllisesti veroilmoitukset ja maksaa verot ajallaan.

Vastuu

Toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista ja sitoumuksista. Tämä tarkoittaa, että jos yritykselläsi on velkoja, olet velvollinen maksamaan ne henkilökohtaisella omaisuudellasi, jos yrityksen varat eivät riitä.

Yksinyrittäjyys

Toiminimellä toimiva yrittäjä toimii yksin, mikä voi olla sekä etu että haaste. Yksinyrittäjänä sinulla on täysi päätäntävalta, mutta myös vastuu kaikista yrityksen toiminnoista.

Yhteenveto

Toiminimen perustaminen on nopea ja edullinen tapa aloittaa oma yritystoiminta. Se tarjoaa joustavuutta ja helppoutta, mutta tuo mukanaan myös henkilökohtaisen vastuun yrityksen veloista ja sitoumuksista. Suunnittele liiketoimintasi huolellisesti, valitse sopiva nimi, tee perustamisilmoitus ja pidä kirjanpitosi ajantasaisena. Hyvällä suunnittelulla ja tarkalla taloudenpidolla voit saavuttaa menestystä toiminimiyrittäjänä.

Takaisin Artikkeleihin

Muita artikkeleita

Katso kaikki artikkelit »
Mitä On Toiminimiyrittäjyys?

Mitä On Toiminimiyrittäjyys?

Toiminimiyrittäjyys eli yksityinen elinkeinonharjoittaja on suosittu yritysmuoto Suomessa. Tämä opas selittää, mitä toiminimiyrittäjyys on, mitkä ovat sen edut ja haasteet, sekä miten aloittaa toiminimiyrittäjyys.

Osakeyhtiö (OY) - Yksinkertainen Opas Aloittelijoille

Osakeyhtiö (OY) - Yksinkertainen Opas Aloittelijoille

Osakeyhtiö (OY) on yksi yleisimmistä yritysmuodoista Suomessa, erityisesti suuremmille yrityksille. Tämä opas selittää, mitä osakeyhtiö tarkoittaa, miten se perustetaan ja mitkä ovat sen edut ja velvoitteet.

Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen vaatii huolellista suunnittelua ja valmistelua. Tässä oppaassa käsittelemme tärkeimmät asiat ja kustannukset, jotka tulee huomioida yritystä perustettaessa, kuten liikeidea, liiketoimintasuunnitelma, yritysmuodon valinta, rekisteröinti, kirjanpito ja vakuutukset.