· Camilla Pesonen · verotus  · 4 min read

ALV eli arvonlisävero

Tutustu arvonlisäveron perusteisiin, mikä on ALV, milloin sitä täytyy maksaa, ja mitkä ovat vuoden 2024 ALV-kannat. Käytännön esimerkit ja selkeät ohjeet auttavat ymmärtämään arvonlisäverotuksen käytäntöjä.

Tutustu arvonlisäveron perusteisiin, mikä on ALV, milloin sitä täytyy maksaa, ja mitkä ovat vuoden 2024 ALV-kannat. Käytännön esimerkit ja selkeät ohjeet auttavat ymmärtämään arvonlisäverotuksen käytäntöjä.

Sisällysluettelo

 1. ALV eli arvonlisävero – Ymmärrä arvonlisäveron perusteet
 2. Milloin ALV eli arvonlisävero nousee?
 3. Mikä on ALV eli arvonlisävero?
 4. Arvonlisäverovelvollisuus eli alv-velvollisuus ja alv-alaraja
 5. Arvonlisäveron eli alvin maksaminen
 6. Arvonlisäveron vähentäminen eli alv-vähennys käytännössä
 7. ALV-kannat eli arvonlisäverokannat 2024
 8. Kevytyrittäjä ja ALV: pitääkö kevytyrittäjän maksaa arvonlisäveroa eli alvia?
 9. Mitä ALV prosenttia minun pitäisi käyttää laskuissani kevytyrittäjänä?
 10. Käänteinen alv eli arvonlisävero
 11. Rakennusalan käänteinen alv

Milloin ALV eli arvonlisävero nousee?

ALV eli arvonlisävero nousee näillä tiedoilla hallituksen linjauksen mukaan vuoden 2025 alussa. Uusi ALV eli arvonlisävero olisi 25,5%. bisse.fi avulla pysyt ajan tasalla arvonlisäveron muutoksista Suomessa. Tarkista viimeisimmät tiedot ALV:n muutoksista ja niiden vaikutuksista yritykseesi.

ALV eli arvonlisävero – Ymmärrä arvonlisäveron perusteet

Arvonlisävero (ALV) on kulutusvero, joka koskee lähes kaikkia tavaroita ja palveluita. Se on merkittävä osa Suomen verotusjärjestelmää, ja sen ymmärtäminen on tärkeää erityisesti yrittäjille. Tässä artikkelissa käymme läpi arvonlisäveron perusteet, alv-velvollisuuden, alv-kannat vuonna 2024 sekä alv-vähennysoikeuden käytännössä.

Mikä on ALV eli arvonlisävero?

Arvonlisävero (ALV) on kulutusvero, jonka maksaa tuotteen tai palvelun ostaja. Se verottaa tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen käytettyjen välituotteiden ja valmiin tuotteen myyntihinnan erotusta. ALV on valtion rahaa, joka vain väliaikaisesti lepää yrittäjän tilillä.

Arvonlisäverovelvollisuus eli alv-velvollisuus ja alv-alaraja

Vuonna 2024 alv-velvollisuuden alaraja on 15 000 euroa. Yrittäjän tulee liittyä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos liikevaihto ylittää tämän rajan. Alle 15 000 euron liikevaihdolla ei tarvitse laskuttaa arvonlisäveroa, mutta ei myöskään voi vähentää ostojensa arvonlisäveroa.

Arvonlisäveron eli alvin maksaminen

ALV ilmoitetaan ja maksetaan kausittain OmaVero-palvelussa. Ilmoituskausi voi olla kuukauden, neljännesvuoden tai vuoden mittainen. Yrittäjän on itse tiedettävä, kuinka paljon veroja tulee maksaa ja mihin mennessä.

Arvonlisäveron vähentäminen eli alv-vähennys käytännössä

Arvonlisäverovelvollinen yritys voi vähentää ostojensa arvonlisäveron osuuden myynnistä tilitettävistä arvonlisäveroista. Esimerkiksi, jos yritys ostaa puhelimen hintaan 1240 euroa (ALV 24 % eli 240 euroa), yritys voi vähentää tämän veron osuuden omassa kirjanpidossaan.

ALV-velvollisena yrittäjänä voit kuitenkin vähentää oston veron osuuden kokonaan omassa kirjanpidossasi, jolloin yrityksesi maksaa hankinnasta vain 1000 euroa.

ALV-kannat eli arvonlisäverokannat 2024

Vuonna 2024 Suomessa on kolme eri arvonlisäverokantaa:

 • 24 %: Yleinen verokanta.
 • 14 %: Elintarvikkeet, rehut, ravintola- ja ateriapalvelut (Poislukien Alkoholi- ja tupakkatuotteet).
 • 10 %: Kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, elokuvaliput, kulttuuri- ja viihdetilaisuudet, henkilökuljetukset, majoituspalvelut sekä televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset.

Kevytyrittäjä ja ALV: pitääkö kevytyrittäjän maksaa arvonlisäveroa eli alvia?

Kevytyrittäjien, jotka käyttävät bisse.fi-palvelua, tulee veloittaa arvonlisävero kaikista laskuistaan, koska taustayritys RNN Group Oy:n liikevaihto ylittää 15 000 euron rajan. Kevytyrittäjän tulee huomioida arvonlisävero palvelua hinnoitellessaan.

Mitä ALV prosenttia minun pitäisi käyttää laskuissani kevytyrittäjänä?

Useimpia tavaroita ja palveluja koskee niin sanottu yleinen verokanta eli 24%. Alla näet pienemmällä ALV kannalla verotettavat tavarat ja palvelut jotka ovat tyypillisiä kevytyrittäjille.

14% ALV

 • Ravintola- ja ateriapalveluiden myynti (Poislukien Alkoholi- ja tupakkatuotteet) - esim. catering

10% ALV

 • Liikuntapalvelut

Jos tarjoat liikunnanohjausta, jonka tavoitteena on mahdollistaa liikunnan harjoittaminen, kuten spinning, crossfit, ryhmäjumppa tai ratsastuksen ryhmätunnit, laskutuksessa käytetään 10 % arvonlisäverokantaa.

Sen sijaan valmennus ja lajin ohjaaminen, joissa pyritään kehittämään yksilön taitoja, kuuluvat yleisesti 24 %:n verokannan piiriin. Esimerkkejä valmennuksesta ovat personal training, jalkapallovalmennus ja ratsastuksen yksilötunnit.

0% ALV

 • Rakennusalan ALV 0%, jolloin ostajana on rakennusyhtiö joka ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron (AVL) 8 c §
 • Esiintyvän taiteilijan tai muun julkisen esiintyjän tai urheilijan palkkio

Käänteinen alv eli arvonlisävero

Käännetty arvonlisävero tarkoittaa, että ostaja huolehtii arvonlisäveron tilittämisestä. Tämä koskee esimerkiksi rakennusalaa ja EU:n sisällä tapahtuvaa laskutusta. Myyjän tulee selvittää, voiko käännettyä arvonlisäveroa käyttää, ja laskussa tulee ilmetä ostajan verovelvollisuus.

Rakennusalan käänteinen ALV

Rakennusalan käännetty arvonlisäverovelvollisuus koskee tiettyjä rakentamiseen liittyviä palveluita. On tärkeää huomata, että käännetty ALV ei koske kaikkia rakennusurakointiin liittyviä töitä, kuten suunnittelu ja pihatyöt.

Käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta sovelletaan seuraaviin kiinteistöön kohdistuviin palveluihin:

 • Maapohja- ja perustustyöt
 • Rakennustyöt
 • Rakennusasennus
 • Rakennuksen viimeistely
 • Rakennuskoneiden vuokraus, kun sekä kone että käyttäjä vuokrataan
 • Rakennussiivous
 • Työvoiman vuokraus rakentamispalveluita varten

Käänteisen arvonlisäverotuksen piiriin eivät kuulu esimerkiksi:

 • Rakennustarvikkeiden myynti
 • Myynti yksityishenkilölle
 • Arkkitehtipalvelut, tekninen suunnittelu, rakennussuunnittelu tai muut insinööripalvelut
 • Kuljetuspalvelut
 • Viheralueiden istutus ja hoito

Myyjän vastuulla on selvittää, voiko käänteistä arvonlisäveroa käyttää. Käännettyä arvonlisäveroa sovellettaessa myyjä laskuttaa ostajaa verottomalla laskulla. Laskusta tulee käydä ilmi ostajan verovelvollisuus sekä verovelvollisuuden peruste. Myös bisse.fi:n kautta voidaan lähettää laskun rakennusalalla päätoimisesti toimivalle yritykselle, jos Verohallinnon määräämät edellytykset täyttyvät.

Huom! bisse.fi ei vastaa tällä sivulla olevien tietojen oikeellisuudesta tai ajantasaisuudesta. Artikkeli on julkaistu ensi kerran 30.05.2024

Takaisin Artikkeleihin

Muita artikkeleita

Katso kaikki artikkelit »
Kotitalousvähennys 2024, Näin Säästät Verotuksessa

Kotitalousvähennys 2024, Näin Säästät Verotuksessa

Kotitalousvähennys on merkittävä verovähennys, jonka avulla voit säästää merkittävästi ostaessasi palveluita kotiin tai vapaa-ajan asunnolle. Tässä artikkelissa käymme läpi kotitalousvähennyksen edellytykset ja hakemisen sekä yrittäjien hyödyt.

Verokortti ja Ennakonpidätys

Verokortti ja Ennakonpidätys

Miksi verokortti on tärkeä ja miten sitä käytetään? Tässä artikkelissa käsitellään verokortin olennaiset tiedot ja ennakonpidätys.

Toiminimen verotus

Toiminimen verotus

Tässä artikkelissa käsitellään toiminimen verotusta ennakkoverosta veroilmoituksen tekemiseen

Kevytyrittäjän verovähennykset

Kevytyrittäjän verovähennykset

Kevytyrittäjänä toimiminen tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää useita verovähennyksiä, jotka voivat merkittävästi vähentää verotaakkaa. Tässä artikkelissa käymme läpi keskeiset vähennykset, kuten matkakulut ja muut liiketoiminnan kulut, joita kevytyrittäjä voi vähentää verotuksessa.