· Camilla Pesonen · yrittäjyys  · 3 min read

Mitä On Toiminimiyrittäjyys?

Toiminimiyrittäjyys eli yksityinen elinkeinonharjoittaja on suosittu yritysmuoto Suomessa. Tämä opas selittää, mitä toiminimiyrittäjyys on, mitkä ovat sen edut ja haasteet, sekä miten aloittaa toiminimiyrittäjyys.

Toiminimiyrittäjyys eli yksityinen elinkeinonharjoittaja on suosittu yritysmuoto Suomessa. Tämä opas selittää, mitä toiminimiyrittäjyys on, mitkä ovat sen edut ja haasteet, sekä miten aloittaa toiminimiyrittäjyys.

Sisällysluettelo

 1. Mitä On Toiminimiyrittäjyys?
 2. Mitä Toiminimi Tarkoittaa?
 3. Toiminimiyrittäjyyden Edut
 4. Toiminimiyrittäjyyden Haasteet
 5. Miten Aloittaa Toiminimiyrittäjyys?
 6. Yhteenveto

Mitä On Toiminimiyrittäjyys?

Toiminimiyrittäjyys eli yksityinen elinkeinonharjoittaja on yksi yleisimmistä yritysmuodoista Suomessa. Se sopii erityisesti yksinyrittäjille ja pienimuotoiseen liiketoimintaan. Tässä artikkelissa selitämme, mitä toiminimiyrittäjyys on, mitkä ovat sen edut ja haitat, sekä mitä yrittäjän tulee ottaa huomioon.

Mitä Toiminimi Tarkoittaa?

Toiminimi on yritysmuoto, jossa yksi henkilö toimii yrittäjänä. Toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista ja sitoumuksista. Tämä tarkoittaa, että jos yritys ei pysty maksamaan velkojaan, yrittäjä on velvollinen maksamaan ne omasta henkilökohtaisesta omaisuudestaan.

Tärkeimmät ominaisuudet:

 • Yksinyrittäjyys: Yrittäjä toimii yksin, ilman muita osakkaita tai yhtiökumppaneita.
 • Rajoitettu hallinnollinen taakka: Toiminimiyrityksen hallinnolliset velvoitteet ovat kevyemmät verrattuna muihin yritysmuotoihin, kuten osakeyhtiöön.
 • Henkilökohtainen vastuu: Yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista ja sitoumuksista.

Toiminimiyrittäjyyden Edut

Toiminimiyrittäjyydellä on monia etuja, erityisesti pienimuotoisessa liiketoiminnassa ja yksinyrittäjyydessä.

Helppo Perustaa

Toiminimen perustamiseen ei tarvitse minimipääomaa ja se on yhtiömuodoista helpoin ylläpitää. Ryhtyessäsi toiminimiyrittäjäksi tulee voit perustaa yrityksen Kaupparekisterin tai OmaVeron kautta.

Kaupparekisteriin ilmoittaminen maksaa 70 euroa, vuonna 2024. Aputoiminimen ilmoittaminen maksaa myös 70 euroa / nimi.

OmaVeron kautta perustaminen on ilmaista. Perustamisen yhteydessä toiminimellä toimivalle yritykselle tulee oma Y-tunnus.

Voit ilmoitaa yrityksesi seuraaviin rekistereihin riippuen tarpeistasi:

 • Ennakkoperintärekisteri: Kaikkien yrittäjien on liityttävä tähän rekisteriin.
 • Arvonlisäverovelvollisten rekisteri: Jos liikevaihtosi ylittää 15 000 euroa vuodessa, sinun on liityttävä tähän rekisteriin. Voit myös liittyä rekisteriin vapaaehtoisesti jos haluat hyötyä ALV vähennyksistä.
 • Työnantajarekisteri: Jos palkkaat työntekijöitä, sinun on liityttävä tähän rekisteriin.

Kevyempi Hallinnollinen Taakka

Toiminimiyrittäjällä on vähemmän hallinnollisia velvoitteita verrattuna muihin yritysmuotoihin. Kirjanpito on yksinkertaisempaa, ja tilinpäätöksen vaatimukset ovat kevyemmät.

Joustavuus

Toiminimiyrittäjä voi joustavasti päättää yrityksen toiminnasta ja tehdä päätöksiä nopeasti ilman hallituksen tai osakkaiden hyväksyntää.

Verotus

Toiminimiyrittäjän verotus on yksinkertaisempaa. Yrityksen tulos verotetaan yrittäjän henkilökohtaisena tulona, eikä erillistä yritysveroa tarvitse maksaa.

Toiminimiyrittäjyyden Haasteet

Toiminimiyrittäjyydellä on myös joitakin haasteita, jotka on hyvä ottaa huomioon.

Henkilökohtainen Vastuu

Yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista ja sitoumuksista. Tämä voi olla riskialtista, jos yritystoiminnassa syntyy velkoja, joita ei pystytä maksamaan yrityksen varoilla.

Rahoitus

Toiminimiyrittäjän voi olla vaikeampi saada ulkopuolista rahoitusta, kuten sijoituksia, koska yrityksellä ei ole osakkeita, joita voitaisiin myydä sijoittajille.

Kasvumahdollisuudet

Toiminimiyrittäjyys sopii parhaiten pienimuotoiseen liiketoimintaan. Jos yritys kasvaa suuremmaksi, voi olla tarpeen vaihtaa yritysmuotoa, kuten osakeyhtiöksi.

Miten Aloittaa Toiminimiyrittäjyys?

Suunnittelu

Aloita liiketoimintasuunnitelman laatimisella. Mieti liikeideaasi, kohderyhmääsi, tuotteitasi tai palveluitasi sekä hinnoittelua.

Nimen Valinta

Valitse yrityksellesi nimi ja tarkista, että se on saatavilla. Voit tarkistaa nimien saatavuuden PRH:n (Patentti- ja rekisterihallitus) nimipalvelusta.

Perustamisilmoitus

Tee perustamisilmoitus YTJ-palvelussa tai OmaVeron kautta. Ilmoita yrityksesi tarvittaviin rekistereihin, kuten ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos liikevaihtosi ylittää 15 000 euroa vuodessa tai jos haluat hyötyä ostojen ALV vähennyksistä.

Kirjanpito

Pidä kirjanpitoa yrityksesi tuloista ja menoista. Voit hoitaa kirjanpidon itse tai ulkoistaa sen tilitoimistolle.

Vakuutukset

Hanki tarvittavat vakuutukset, kuten vastuuvakuutus ja tapaturmavakuutus, yrityksesi toiminnan turvaamiseksi.

Yhteenveto

Toiminimiyrittäjyys on joustava ja edullinen tapa aloittaa oma yritystoiminta. Se tarjoaa helpon tavan aloittaa liiketoiminta ilman suuria hallinnollisia velvoitteita. Toiminimiyrittäjyydessä on kuitenkin myös haasteita, kuten henkilökohtainen vastuu yrityksen veloista ja rahoituksen saaminen. Huolellinen suunnittelu ja taloudenpito auttavat varmistamaan menestyksen toiminimiyrittäjänä.

Takaisin Artikkeleihin

Muita artikkeleita

Katso kaikki artikkelit »
Toiminimen Perustaminen - Yksinkertainen Opas

Toiminimen Perustaminen - Yksinkertainen Opas

Toiminimen perustaminen on nopea ja edullinen tapa aloittaa oma yritystoiminta. Tämä opas selittää selkeästi, miten toiminimi perustetaan ja mitä asioita tulee ottaa huomioon.

Osakeyhtiö (OY) - Yksinkertainen Opas Aloittelijoille

Osakeyhtiö (OY) - Yksinkertainen Opas Aloittelijoille

Osakeyhtiö (OY) on yksi yleisimmistä yritysmuodoista Suomessa, erityisesti suuremmille yrityksille. Tämä opas selittää, mitä osakeyhtiö tarkoittaa, miten se perustetaan ja mitkä ovat sen edut ja velvoitteet.

Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen vaatii huolellista suunnittelua ja valmistelua. Tässä oppaassa käsittelemme tärkeimmät asiat ja kustannukset, jotka tulee huomioida yritystä perustettaessa, kuten liikeidea, liiketoimintasuunnitelma, yritysmuodon valinta, rekisteröinti, kirjanpito ja vakuutukset.