· Camilla Pesonen · verotus  · 5 min read

Kotitalousvähennys 2024, Näin Säästät Verotuksessa

Kotitalousvähennys on merkittävä verovähennys, jonka avulla voit säästää merkittävästi ostaessasi palveluita kotiin tai vapaa-ajan asunnolle. Tässä artikkelissa käymme läpi kotitalousvähennyksen edellytykset ja hakemisen sekä yrittäjien hyödyt.

Kotitalousvähennys on merkittävä verovähennys, jonka avulla voit säästää merkittävästi ostaessasi palveluita kotiin tai vapaa-ajan asunnolle. Tässä artikkelissa käymme läpi kotitalousvähennyksen edellytykset ja hakemisen sekä yrittäjien hyödyt.

Sisällysluettelo

 1. Kotitalousvähennys 2024: Näin Säästät Verotuksessa
 2. Kotitalousvähennykseen Oikeuttavat Työt
 3. Kotitalousvähennys 2024 Pähkinänkuoressa
 4. Remontointi eli Asunnon Perusparannus- ja Kunnostustyö
 5. Kotitalous-, Hoiva- ja Hoitotyö sekä Öljylämmityksestä Luopuminen
 6. Esimerkki Kotitalousvähennyksestä Käytännössä
 7. Huomioitavaa
 8. Kuka Saa Kotitalousvähennystä?
 9. Kotitalousvähennyksen Saa Vain Tehdystä Työstä
 10. Kotitalousvähennys on Pienyrittäjän Ystävä – Hyödynnä Vähennysmahdollisuus Markkinoinnissasi!
 11. Toiminimiyrittäjä ja Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys 2024: Näin Säästät Verotuksessa

Kotitalousvähennys on merkittävä verovähennys, jonka voit saada ostaessasi työtä kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi. Tästä artikkelista selviää, millä edellytyksillä kotitalousvähennystä voi saada ja miten sitä voi hakea. Kerromme myös, kuinka yrittäjä hyötyy kotitalousvähennyksestä!

Kotitalousvähennys on kotitalouksille todella merkittävä veroetu – ja siksi se auttaa myös pienyrittäjää myymään palveluitaan yksityisiin koteihin. Asiakas voi vähentää sekä yrittäjän että kevytyrittäjän laskut kotitalousvähennyksenä verotuksessaan, ja tämä voikin olla hyödyntämisen arvoinen myyntivaltti omaa palvelua markkinoidessa.

Kotitalousvähennykseen Oikeuttavat Työt

Kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä ovat esimerkiksi siivouspalvelut, lastenhoito tai remontointi.

Verohallinnon sivuilta löytyy käytännöllinen taulukko, josta voit tarkistaa, mistä töistä kotitalousvähennys on mahdollinen. Lisää tietoa kotitalousvähennyksestä löytyy Vero.fi:stä.

Kotitalousvähennys 2024 Pähkinänkuoressa

Kun tilaa työtä omaan kotiin tai mökille (tai omien tai puolison vanhempien tai isovanhempien kotiin tai vapaa-ajan asunnolle), voi työn hinnan vähentää omassa verotuksessaan seuraavasti:

Huom! Vain työn osuuden voi vähentää laskusta – ei siis materiaaleja tai työvälineitä!

Remontointi eli Asunnon Perusparannus- ja Kunnostustyö

 • Remontointi eli asunnon perusparannus- ja kunnostustyötä yritykseltä ostettaessa voi laittaa kotitalousvähennykseen 40% laskun arvonlisäverollisesta työn osuudesta.
 • Maksimivähennyksen saa siinä tapauksessa, että yritykselle maksetussa laskussa työn osuutta on 5 875 euroa.
 • Jos taas yksityishenkilö palkkaa työntekijän itse, hän voi vähentää 15% maksamastaan palkasta sekä työnantajakulut kotitalousvähennyksessä.
 • Maksimissaan 2 250 € / vuosi / henkilö kunnostus- ja remontoitityössä.
 • Omavastuuosuus on 100 € vuodessa / henkilö.

Kotitalous-, Hoiva- ja Hoitotyö sekä Öljylämmityksestä Luopuminen

 • Tässäkin tapauksessa kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta.
 • Maksimissaan 3 500 € / vuosi / henkilö.
 • Kotitalousvähennyksen omavastuuosuus on 100 € vuodessa / henkilö.
 • Jos työn on ostanut yritykseltä, saa kotitalousvähennykseen laittaa 60% laskun arvonlisäverollisesta työn osuudesta.
 • Jos taas yksityishenkilö palkkaa työntekijän itse, hän voi vähentää 30% maksamastaan palkasta sekä työnantajakulut kotitalousvähennyksessä.
 • Pariskunnan maksimivähennys on siis 4 500 € remontoinnin ja 7 000 € hoivan ja kotitaloustyön osalta.

Esimerkki Kotitalousvähennyksestä Käytännössä

Pariskunta teetti kotiinsa keittiöremontin, jonka loppuhinnaksi tuli 13 000 euroa. Remontti kesti marraskuusta 2023 helmikuuhun 2024. Remontin hinnasta puolet maksettiin joulukuussa ja puolet helmikuussa remontin valmistuttua.

Molemmat puolisot voivat vähentää arvonlisäverollisen työn osuutta 2 250 € vuodessa eli yhteensä 4 500 €. Koska remontti alkoi ja siitä osa maksettiin vuoden 2023 puolella, voivat puolisot ilmoittaa tämän osuuden vuoden 2023 verovähennyksiin, vuoden 2024 puolella maksetun osuuden taas vuoden 2024 vähennyksiin. Vähennykset ilmoitetaan siis maksupäivän mukaan. Yhteensä vähennettävää tulee siis 9 000 €.

Huomioitavaa

Huomioitavaa on myös se, että saman remontin vähentäminen kahden eri vuoden puolella on luvatonta, jos remontti ei ole todellisuudessa jatkunut vuodesta toiseen. Jos edellisen esimerkin remontti olisi todellisuudessa alkanut vasta vuoden 2024 puolella ja koko remontin hinta olisi maksettu vaikkapa tammikuussa, olisi remontin vähentäminen kahden eri vuoden verotuksessa ollut siis luvatonta.

Kuka Saa Kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennyksen voi saada henkilö, joka maksaa vähennykseen oikeuttavan työn. Työn tulee olla suoritettu maksajan omassa asunnossa, vapaa-ajanasunnossa tai hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa kotona.

Esimerkiksi jos joku maksaa siivouspalvelusta omien vanhempiensa kotiin, tämä kustannus on vähennettävissä maksajan verotuksessa. Vähennystä voi hakea ainoastaan luonnollinen henkilö, eli yksityishenkilö. Yritykset ja yhdistykset eivät ole oikeutettuja tähän vähennykseen. Näin ollen, jos yrittäjä teettää remontin omassa kodissaan, hän voi vähentää 40 % laskun työn osuudesta henkilökohtaisessa verotuksessaan, mutta ei yrityksen verotuksessa.

Kotitalousvähennyksen Saa Vain Tehdystä Työstä

On tärkeää muistaa, että kotitalousvähennys myönnetään vain tehdystä työstä. Näin ollen, työn suorittamiseen tarvittavat työvälineet eivät ole vähennyskelpoisia kuluja.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi remontin yhteydessä, että kotitalousvähennys voidaan hakea ainoastaan remonttihenkilölle maksetusta palkasta, mutta ei tapeteista, kaakeleista tai muista remontissa käytetyistä tarvikkeista.

Kotitalousvähennys on valtti yrittäjän markkinoinnissa!

Kun yrittäjä tai kevytyrittäjä myy palveluitaan yksityishenkilölle ja työ suoritetaan asiakkaan kotona tai vapaa-ajan asunnolla, täyttyvät kotitalousvähennykseen oikeuttavat ehdot yleensä automaattisesti. Yrittäjän on hyödyllistä ymmärtää, kuinka kotitalousvähennys toimii, sillä se voi toimia tehokkaana markkinointivalttina.

Myös kevytyrittäjän asiakas voi sisällyttää laskun kotitalousvähennykseen. Bisse.fi:n kevytyrittäjät toimivat yrityksen kautta, mikä tarkoittaa, että asiakas voi vähentää 40 % tai 60 % työn arvonlisäverollisesta hinnasta omassa verotuksessaan. Vähennystä haettaessa ilmoitetaan laskutuspalvelun Y-tunnus, joka näkyy kevytyrittäjän lähettämällä laskulla.

Kotitalousvähennys on pienyrittäjän asiakkaalle merkittävä veroetu, joten sitä kannattaa hyödyntää omien palveluiden markkinoinnissa. Asiakkaat voivat rohkaistua ostamaan palveluita, jos esimerkiksi yrittäjän verkkosivuilla tai somekanavissa mainitaan, että palvelu on vähennettävissä verotuksessa. Yrittäjän kannattaa myös olla perillä kotitalousvähennyksen maksimimäärästä ja siitä, miten vähennys haetaan, jotta voi tarvittaessa neuvoa asiakkaitaan ja näin madaltaa kynnystä palvelun ostoon.

Asiakasystävällisen yrittäjän kannattaa olla myös tarkkana laskua laatiessaan ja eritellä selvästi työn ja tarvikkeiden osuudet, jotta asiakkaan on helppo hakea vähennykset. Esimerkiksi bisse.fi-palvelussa laskun erittely eri riveille on helppoa.

Toiminimiyrittäjä ja Kotitalousvähennys

Myös toiminimiyrittäjän asiakkaat voivat vähentää työn osuuden toiminimiyrittäjän laskusta kotitalousvähennyksenä, jos työ täyttää vähennyksen saamisen edellytykset.

Toiminimiyrittäjän kannattaa eritellä laskussa työn osuus ja mahdolliset muut asiakkaalta laskutettavat kulut eri riveille. Tämä helpottaa kotitalousvähennyksen hakemista asiakkaalle ja on hyvää palvelua yrittäjän taholta. Yrittäjän, joka tekee kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä asiakkaan kotona tai vapaa-ajanasunnolla, on myös hyvä muistuttaa asiakasta vähennysmahdollisuudesta. Asiakas arvostaa sitä, että yrittäjä on perillä vähennyksen hakemisesta ja osaa tarvittaessa neuvoa asiakasta.

Sekä kevyt- että toiminimiyrittäjä voivat itse hyödyntää kotitalousvähennyksen teettäessään kotonaan tai vapaa-ajanasunnollaan vähennykseen oikeuttavaa työtä. On kuitenkin huomioitava, että omasta työstä ei saa vähennystä. Esimerkiksi rakennusalan ammattilaisen kannattaa tilata kylpyhuoneremontti kollegalta, jotta voi hyödyntää vähennyksen. Myöskään oman puolison tai alaikäisen lapsen suorittamaa työtä ei voi vähentää kotitalousvähennyksenä.

Kotitalousvähennyksen tarkoitus on kannustaa suomalaisia ostamaan työtä kotimaisilta pienyrittäjiltä. Se on itsenäisen yrittäjän ystävä. Tässä artikkelissa olemme koonneet kaiken tiedon, mitä yrittäjä voi kotitalousvähennyksestä tarvita ja hyödyntää.

Jos jokin kotitalousvähennykseen liittyvä yksityiskohta jäi epäselväksi, älä epäröi ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme tai Verohallintoon. Me osaamme neuvoa kotitalousvähennyksen osalta yrittäjän näkökulmasta, ja verottaja opastaa käytännön ilmoituksissa ja verotuksen yksityiskohdissa.

Назад к статьям
Verokortti ja Ennakonpidätys

Verokortti ja Ennakonpidätys

Miksi verokortti on tärkeä ja miten sitä käytetään? Tässä artikkelissa käsitellään verokortin olennaiset tiedot ja ennakonpidätys.

Toiminimen verotus

Toiminimen verotus

Tässä artikkelissa käsitellään toiminimen verotusta ennakkoverosta veroilmoituksen tekemiseen

Toiminimen verovähennykset

Toiminimen verovähennykset

Tässä artikkelissa käsitellään toiminimen verovähennyksiä. Yrittäjän kannattaa hyödyntää kaikki mahdolliset vähennyskelpoiset kustannukset.

Kevytyrittäjän verovähennykset

Kevytyrittäjän verovähennykset

Tutustu arvonlisäveron perusteisiin, mikä on ALV, milloin sitä täytyy maksaa, ja mitkä ovat vuoden 2024 ALV-kannat. Käytännön esimerkit ja selkeät ohjeet auttavat ymmärtämään arvonlisäverotuksen käytäntöjä.